2008. október 11., szombat

Szomorú hír

Ma eltemettük Fóris Géza nyugalmazott lelkészt.

1931. november 21-én született Kénosban. Iskoláinak első 5 évét Kénosban végezte, majd 1942-ben Udvarhelyen folytatta tanulmányait a pénzügyi szakon. A közpiskola után felvételizni szeretett volna a mezőgazdasági egyetemre (Kolozsvér), azonban politikai okokra hivatkozva nem vették fel. Édesapja javaslatára a teológiát választja, így sikeresen felvételizik a kolozsvári Protestáns Teológia Unitárius Karára. 1955-ben végez tanulmányaival, s ugyanebben az évben kihelyezik Iszlóra, mint gyakorló segédlelkészt. 1957-ben már Pipe és Szásznádas unitárius lelkésze, s itt végzi szolgálatát 1993-ig. Szívbetegsége miatt először betegnyugdíjaztatják, majd később végleg nyugdíjba vonul. Lelkészsége alatt feljegyzéseket készít Pipe-, illetve Szásznádas történelméről. A Szásznádasi Unitárius Egyházközség számára imaházat adományozott.
Soha nem panaszkodott az emberekre. Békés, csendes "papbácsinak" ismerte mindenki. Az igazságtalan helyzeteket méltósággal tűrte. A bosszú, a rosszakarat távol állt tőle. Emléke legyen áldott, pihenése csendes!

1 megjegyzés:

Sándor Szilárd írta...

Isten nyugtassa. Mint pipe-nádasi lelkész-utódja búcsúzom én is. Én is így ismertem Géza bácsit. Legyen számára könnyű a föld, emléke áldott és hozzátartozóit vígasztalja az Isten.

Szilárd